www


widgeo.net

APA YANG MENARIK?

Sunday, May 29, 2011

TAHUKAH ANDA BERAPA LUASKAH ALAM SEMESTA INI DAN BERAPA KECILKAH BUMI INI?


Pernahkah anda terfikir berapa luaskah alam semesta ini? Pernahkah anda terfikir kenapa Tuhan menciptakan begitu luasnya alam semesta ini, yang boleh kita nikmati hanya sekecil bumi? Apakah kita tidak pernah memikirkan bahawa alam semesta ini terlalu mubadzir bagi manusia yang kecil ini?


"Yang kepunyaan-Nya-lah kerajaan langit dan bumi, dan Dia tidak mempunyai anak, dan tidak ada sekutu bagi-Nya dalam kekuasaan (Nya), dan Dia telah menciptakan segala sesuatu, dan Dia menetapkan ukuran-ukurannya dengan serapi-rapinya." (QS. Al-Furqan, 25: 2)
Jika melihat banyaknya bintang di langit, sebenarnya berapa banyak bintang yang ada di galaksi yang kita huni, lalu berhujung pada pertanyaan seberapa luas kah alam semesta ini?
Contohnya, setiap orang tahu bahawa alam semesta sangatlah luas. Akan tetapi, saat kita mulai berfikir tentang seberapa luas hal ini sebenarnya, kita akan menjumpai gambaran yang jauh berbeza dari apa yang biasanya kita fahami. Garis tengah matahari adalah 103 kali lebih besar daripada garis tengah bumi. Mari kita perjelas hal ini dengan menggunakan perbandingan.Jika kita umpamakan bumi sebagai kecil, matahari adalah bola yang dua kali lebih besar daripada sebuah bola sepak. Hal yang menarik di sini adalah jarak di antara keduanya. Agar boleh membuat tiruan yang mencerminkan saiz sebenarnya, kita perlu meletakkan jarak sejauh kira-kira 280 meter (920 kaki) di antara bumi berukuran kecil dengan matahari yang berukuran bola tersebut. Dan bintang-bintang yang berada di luar sistem suria kita perlu ditempatkan berkilo-kilometer jauhnya.
Bagaimana pula dengan ukuran bintang-bintang yang lain nya?
untuk menjawab pertanyaan di atas, mari kita lihat gambar di bawah ini!
pada gambar terakhir di atas, matahari adalah sama sekali tidak kelihatan, sekalipun ia adalah berbentuk "titik" .. subhanallah .. allahu akbar. dan sungguh alam semesta itu mengembang / meluas dari masa ke masa
"Dan langit itu Kami bangun dengan kekuasaan (Kami) dan sesungguhnya Kami benar-benar meluaskannya." (Al-Quran, 51:47)
Sedikit data tentang berapa luas alam semesta:
- BUMI adalah planet ke-3 dari susunan planet yang mengelilingi BINTANG yg bernama MATAHARI.
- Matahari adalah 1 daripada 200 billion bintang yang bergerak berputar bersama mengelilingi galaksi Milkyway / Bimasakti
- Jumlah galaksi besar (large galaxi) ada 350 billion buah manakala galaksi kecil (dwarf galaxies) ada 7 trillion buah
- Galaksi Bimasakti bahagian dari kumpulan galaksi lain membentuk gugusan galaksi, diprediksi ada 25 billion gugusan
- Gugusan galaksi berkumpul membentuk super cluster, diprediksi ada 10 Juta super cluster
Bintang-bintang (serupa matahari, yang mempunyai sumber cahaya sendiri, dengan saiz yang lebih besar atau lebih kecil daripada matahari) pada seluruh langit dan di bumi yang terlihat, dipredikis sekitar 30 bilion trillion (3 × 10 ² ²) buah.
Keluasan alam semesta diprediksi berdiameter 14.5 billion tahun cahaya, dimana 1 tahun cahaya (ly: light year) = 9.46 x 10 ^ 12 km (sedikit di bawah 10 trilion kilometer).. subhanallah ..
sumber :artprian

1 comment:

  1. Subhanallah, kita dibumi ini ibarat sebesar secebis habuk yang hinggap di permukaan bumi dan langit. Allah Maha Besar, Maha Kuasa

    ReplyDelete