www


widgeo.net

APA YANG MENARIK?

Monday, June 6, 2011

KEAJAIBAN ALAM DI DUNIA YANG KURANG DIKETAHUAI MANUSIA

Ketika kita berfikir tentang keajaiban dunia, pasti terfikir tentang Piramid di Mesir, Taman Tergantung Babilon, Terowong Channel dan Colosseum di Rom serta sebahagian yang terdapat dalam buku keajaiban dunia kuno moden. 

Apabila berfikir tentang keajaiban alam, kita akan terfikir tentang Grand Canyon di Colorado, Paricutín Volcano di Mexico dan Great Barrier Reef di pantai Queensland Australia.


Keajaiban alam bukan hanya terdapat di tempat-tempat di atas.Perlu diketahui dunia ini penuh dengan keajaiban, terdapat banyak keajaiban alam lain yang menarik, seperti di bawah ini yang belum diketahui setiap orang.

1. Pamukkale (Turki)Terletak di Daerah Denizli di barat daya Turki, menjadi tumpuan bagi mereka yang menginginkan suasana nyaman dan tenang. Yang terpenting tempat ini adalah kawasan alam mineral dan boleh mandi spa kerana perairan batu kapur (kalsium) yang panas, muka buminya halus dan struktur organik yang kelihatan aneh.


2. Fly Geyser (Nevada)
Terletak di Nevada, AS, Fly Geyser sesuai untuk mereka yang mencari pancutan air semulajadi.


3. Valley of the Moon (Argentina)
Valley of the Moon, juga dikenali sebagai Taman Nasional Ischigualasto, adalah tempat "di mana kita merasa bagaikan memegang bulan". Di lembah kering, dengan bentuk alam semulajadi yang terhasil dari tindakan angin yang mengambil masa yang lama untuk membentuk batuan raksasa menegak dan menakjubkan.

4. Enchanted Well - Chapada Diamantina National Park (Brazil)
Kolam cekung gergasi terletak di Taman Nasional Chapada Diamantina di Brazil. Poco Encantado, juga dikenali sebagai Enchanted Yah, mempunyai air telus yang kelihatan dan pokok-pokok tua terutama ketika matahari hanya datang melalui celah batuan.

5. Wulingyan, Hunan (China)
Pemandangan batu gamping terbesar dan dramatik di Asia terdapat di Wulingyan dan memang terkenal di China. Pengkaji juga menemui kesamaan antara gambar pemandangan di kawasan-kawasan Hunan.

6. Ice Towers of Mount Erebus (Antarctica)
Gunung Erebus adalah gunung berapi aktif yang terbesar di dunia. Ia mempunyai gunung berapi panas yang dipenuhi dengan ais sejuk telah menghasilkan sistem yang rumit dari gua ais di atas puncak Erebus. Ratusan menara ais juga boleh ditemui di Marikh, Jupiter, Zuhal dan Neptun.

7. Kasha Katuwe Tent Rocks (New Mexico)
Kasha Katuwe berbentuk Tenda Batu di New Mexico dengan rekabentuk berpahat terhasil dari tindakan seragam yang berbentuk formasi batuan yang dihasilkan oleh letusan gunung berapi yang meletup.

8. Comodo National Park (Indonesia)
Pulau Komodo terletak di sebuah selat antara Pulau Flores di Nusa Tenggara Timur (NTT) dan Sumbawa di Nusa Tenggara Barat (NTB). Di Pulau Komodo terdapat biawak terbesar di dunia, iaitu biawak Komodo (Varanus komodoensis). Komodo dipercayai keturunan binatang purba dinosaur yang masih hidup. Panjang komodo dapat mencapai 3 meter dengan berat boleh mencapai 140 kg.
Kawasan perairan di pulau Komodo juga terdapat perairan yang termasuk dalam keajaiban dunia bawah air. Dasar laut perairan Komodo adalah yang terbaik di dunia, di permukaan laut munculnya daratan-daratan kering yang berbukit karang.

9. The Stone Forest (China)
Di anggap sebagai "Keajaiban Dunia Pertama" sejak Dinasti Ming, Hutan Batu China penuh dengan batu gamping dalam bentuk arca.

10. Salar de Uyuni (Bolivia)
Terletak di Bolivia, Salar de Uyuni adalah gurun garam merupakan dataran yang paling besar di dunia. Meliputi kawasan seluas 10.582 kilometer persegi, jantung dari Altiplano mempunyai sekurang-kurangnya 10 Million tan garam.
sumber : tulahan

No comments:

Post a Comment