www


widgeo.net

APA YANG MENARIK?

Tuesday, June 10, 2014

INFO! PERLUKAH KITA MENGISI MINYAK SEHINGGA PENUH TANGKI?


Di dalam tangki minyak kereta telah direka untuk supaya ada ruangan minyak dan udara, jadi mengapa perlu kita isi minyak sampai penuh tangki? 
Ramai yang tidak sedar atau tidak tahu langsung, bahawa pam di stesen minyak ada sistem return pipe-line, di mana ia BOLEH mengalirkan balik minyak kedalam tangki simpanan stesen minyak.

Apabila tangki minyak kereta sudah penuh, mekanisme pam akan menyelak injap masuk pam dan injap sistem return pipi-line dibuka, untuk membolehkan petrol berlebihan mengalir masuk balik ke tangki simpanan stesen minyak.

Ini bermakna ada telah MENDERMA MINYAK KEPADA TAUKE STESEN MINYAK. Kalau boleh isilah petrol anda pada awal pagi semasa suhu tanah masih lagi sejuk. Kerana semua stesen minyak menanam tangki simpanan minyak mereka di bawah tanah.

Lebih sejuk tanah, molekul petrol akan lebih tumpat (lebih berciri cecair) maka akan lebih pada petrol yang diisi. Dan apabila panas, petrol akan mengembang (lebih berciri gas). Jadi jika kita mengisi minyak di siang hari, seliter itu bukannya betul-betul seliter petrol yang anda bayar.

Apabila anda mengisi minyak, jangan tarik picu pam ke mod High ( iaitu mengisi dengan laju). Jika kita perhatikan picu pam, ia mempunyai tiga peringkat : Low, Middle dan High. 

Anda perlu tarik picu pam pada mod Low, bagi mengurangkan wap (gelembung udara dalam minyak) yang dicipta semasa proses mengepam minyak. Untuk lihat gelembung udara/wap yang banyak seperti yang dimaksudkan cuba buat eksperimen mudah dengan mengepam minyak dalam botol  pada mod high dan terus berhenti bila dilihat hampir penuh hasilnya akan masih banyak bahagian minyak yang tidak diisi. Begitu jugalah situasi didalam tangki kereta yang lebih besar. Contoh mudah lagi, cuba juga isi minyak hingga penuh dan anda goyangkan kereta pasti boleh isi lagi kerana wap minyak telah berubah dalam beberapa saat setelah berhenti mengepam. (contoh gelembung udara/wap) 

Semua hos di pam mempunyai saluran pulangan wap. Jika ada mengepam pada kadar yang cepat, ada cecair yang masuk ke dalam tangki ada akan menjadi wap. Wap itu akan disedut balik kembali ke dalam tangki simpanan bawah tanah.

Satu lagi tips yang penting adalah anda perlu mengisi apabila tangki petrol anda SEPARUH PENUH. Sebabnya adalah apabila lebih petrol ada di dalam tangki maka makin kurang udara mengisi ruang yang kosong. 

Petrol sebenarnya menyejat lebih cepat daripada apa yang kita bayangkan. Tangki minyak kereta mempunyai bumbung terapung di dalamnya. Bumbung ini berfungsi sebagai pelepasan sifar di antara petrol dan atmosfera. Bagi mengurangkan penyejatan.

Peringatan yang terakhir, jika anda terlihat ada trak petrol sedang pam minyak ke tangki simpanan bawah tanah di stesen petrol, JANGAN ISI MINYAK, kerana anda mungkin akan mengisi kotoran ke dalam tangki minyak kereta anda.

kredit: azelery

No comments:

Post a Comment