www


widgeo.net

APA YANG MENARIK?

Wednesday, July 18, 2012

INFO! ANTARA SPESIS-SPESIS KUCING PELIHARAAN YANG CANTIK & MAHAL DI DUNIA

1.PERSIAN CAT 
Persian adalah seekor kucing berbulu panjang yang dikenali dengan wajah bulat dan mulut pendek. Universal peringkat nombor satu jenis yang paling popular kerana sangat penyayang dan setia.

Salah satu jenis kucing tertua, namanya sempena nama tempat asalnya, Persia (Iran). Diakui sebagai fancy kucing sejak akhir abad 19, diperkenalkan pertama kali oleh England, dan oleh penternak Amerika selepas Perang Dunia Kedua. Di Britain, persia dipanggil seniman atau pemain muzik klasik.

Walaupun Persia mempunyai harga yang tinggi dan perlu rawatan pemeliharaan setiap hari, ini boleh diganti dengan personaliti, tetapi bulunya boleh menjadi mimpi buruk untuk dikekalkan. Kadang-kadang tumbuh sehingga 3 inci panjangnya! Persia memerlukan persekitaran yang nyaman untuk merasa selesa.

2.SIAMESE CAT
Siamese adalah salah satu jenis yang pertama diakui kucing keturunan Oriental. Asal namanya Siamese tidak diketahui, tetapi diyakini berasal dari Asia Tenggara. Kucing ini berkembang biak dari asal ke Siamese Moden menjadi rapi, ramping, bergaya, fleksibel dan badan berotot.

Kepala berbentuk segitiga, dengan mulut kecil. Mata berbentuk almond dan cembung. Bulu pendek, berkilat, halus, lembut, padat dan sesuai dengan badan.Siamese dikenali dengan skema warna khas yang tajam. Seekor kucing Siamese selalu ingin menjadi tarikan dan perhatian.

Kucing ini ingin diperhatikan. Kucing ini sangat mudah berinteraksi, berbunyi dengan suara serak untuk perhatian. Kucing ini cenderung ingin mendapat perhatian ramai atau kuat menangis jika anda mengabaikannya.

Kucing ini ramping dan cergas dengan telinga yang besar. Bulu yang pendek dan terletak berhampiran dengan kulitnya. Kucing ini suka dibelai, dan sangat setia dan rapat dengan seseorang. Kucing ini sangat cerdas dan penuh kasih sayang...

3.THE MAINE COON CAT
The Maine Coon mempunyai struktur tulang yang besar, dengan bentuk badan bersegi, dan bulu panjang menjalar dibadannya. Pembiakkannya dapat dilihat dalam berbagai warna dan dikenali melalui kecerdikannya.

Maine Coons adalah salah satu jenis kucing yang besar. Bagi kucing jantan kebanyakan berat badannya 12-18 paun, pada berat betinanya biasanya 10-14 paun. Kucing ini kuat, lembut dan penuh kasih dengan bulu panjang tetapi tidak memerlukan banyak berhias seperti Persia.

4.ABYSSINIAN CAT
The Abyssinian adalah jenis kucing peliharaan dengan bulu dicipta sebegitu menarik. Ada banyak cerita tentang asal-usulnya. Kucing ini  dikatakan berasal dari Mesir,tetapi asal-usul yang sebenarnya tidak pasti.

The Abyssinian telah menjadi salah satu yang paling popular keturunan kucing bulu pendek di Amerika Syarikat. Bulu separa-panjang, padat, dan lembut untuk disentuh. The Abyssinian mempunyai bulu yang luar biasa cukup untuk menarik perhatian.

Setiap bulu mempunyai warna asas dengan tiga atau empat jalur berwarna gelap,bulu berwarna lebih terang pada akar berhampiran kulit,dan gelap "ticking" warna di hujungnya. Abyssinians sangat aktif, sibuk dan lucu, dan kucing ini menyayangi manusia.

5.RAGDOLL CAT
The Ragdoll adalah salah satu jenis kucing peliharaan terbesar dengan bentuk badan tegap, tapak kaki besar dan seimbang. Kucing ini berkembang biak dengan mata biru dan bulu colorpoint yang berbeza. Ini adalah kucing semi-artis besar dan berotot dengan bulu yang lembut dan halus.

Dikembangkan oleh penternak kontroversial Amerika Ann Baker. Dikenali dengan sifat yang jinak dan tenang dan sifat kasih sayang.

Kucing ini sangat lembut,santai dan penuh kasih sayang. Ragdoll sangat sempurna untuk peliharaan di rumah atau di mana-mana. Kucing ini begitu jinak sehingga berbahaya untuk ditinggalkan di rumah sendirian kerana kucing ini tidak dapat mempertahankan diri jika diserang haiwan lain.

6.THE EXOTIC CAT
The Exotic Shorthair mempunyai sifat lembut dan tenang dari Persia, hidup dari keturunan kucing berbulu panjang itu.Sifat ingin tahu dan suka bermain, kucing ini mesra terhadap kucing dan anjing lainnya. Kucing ini jarang mengeluarkan bunyi. Kucing ini tidak suka ditinggalkan sendirian, dan memerlukan kehadiran tuannya.

Kucing ini cenderung untuk menunjukkan kasih sayang dan kesetiaan yang sangat baik. Sifat kucing yang tenang dan stabil membuat kucing ini sesuai untuk penduduk bandar.

Meskipun demikian, Exotics mempunyai beberapa warisan tenaga dari keturunan kucing berbulu pendek Amerika dan sering mampu memburu tikus.

7.SAVANNAH CAT
Savana dianggap salah satu jenis yang lebih besar dari kucing peliharaan.  Kucing ini merupakan kacukan antara kucing serval dan kucing rumah.

Savana umumnya dibandingkan dengan anjing dalam kesetiaan, dan kucing ini akan mengikuti tuannya di sekitar rumah seperti juga anjing. Savana juga dapat dilatih untuk berjalan di atas tali, dan malah menyambut tetamu.

Savana dilaporkan sebagai sangat sosial dan mesra dengan orang-orang baru, kucing lain dan anjing. 

Kucing ini sering belajar bagaimana untuk membuka pintu dan almari. Savana merupakan kucing yang tidak takut dengan air di mana ia akan mandi atau malah terjun dalam air. Beberapa pemilik kucing juga mandi dengan kucing Savana.

 
8.BURMESE CAT
Burma dianggap sebagai kucing bulu pendek asing di Amerika Syarikat. Kucing ini berkembang biak dengan mata berwarna emas atau kuning.

Walaupun pembiakan dengan kucing Siam mengakibatkan matanya biru atau hijau. Mata biru atau nyala ("aqua") mata, secara genetik mungkin kucing asli dari Burma.

Badannya dikenali berkilau dengan satinfinish. Seperti kebanyakan kucing berbulu pendek, tidak memerlukan rawatan tambahan. kucing Burma cenderung berbunyi seperti kucing Siam. Kucing ini boleh benar-benar terikat dan percaya dengan tuannya.

9.MANX CAT
Banyak Manx mempunyai rintisan  ekor "kecil", tapi kucing Manx terkenal sebagai tiada sepenuhnya ekor. Karakter ini adalah yang membezakan dari keturunan dan jenis badan kucing mutasi genetik. Manx dikatakan pemburu unggul dan dikenali untuk menangkap mangsa yang lebih besar malah ketika masih muda.

Kucing ini sering dicari oleh petani dengan masalah haiwan pengerat seperti tikus. Kaki belakang Manx lebih panjang daripada kaki depan, menciptakan satu henjutan yang berkesinambungan dari bahu ke punggung kucing memberikan penampilan yang kuat.

Telinga kucing lebih kecil dari keturunannya dan Manx boleh ada dalam pelbagai warna, termasuk Tortoise-shell, Tabby, Calico, dan semua warna bulu padat. Kepala yang bentuknya bulat, dan sering kali sangat ekspresif, dengan mata lucu dan hidung kecil


kredit : aidawahablovefun

No comments:

Post a Comment